Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Ce purtam peste un costum Black Tie?

suit-overcoat

Hainele de exterior pentru tinutele formale se incadreaza in aceleasi reguli de bun-gust si minimalism estetic cu care ne-a obisnuit deja codul „Black Tie”. Desi normele de eticheta sunt ceva mai laxe in acest caz, fiind formulate mai degraba cu titlu de recomandare decat de canon, cele cateva piese vestimentare traditionale descrise mai jos va vor ajuta sa armonizati imbracamintea de exterior cu smochingul elegant pe care il acopera.

Paltonul
Inca din 1930, de la inceputurile acestui dress code sofisticat, alegerea conventionala pentru haina de exterior a fost si ramane paltonul Chesterfield. Cu toate acestea, detaliile paltonului cantaresc mai mult decat brand-ul, mai ales cand multe modele nu sunt altceva decat o reinterpretare a designului clasic. Traditia „Black Tie” cere ca haina de exterior sa fie neagra, bleumarin sau „Oxford gray”, lunga pana la genunchi (sau chiar mai mult) si croita fie la un singur rand de nasturi (cu nasturii ascunsi), fie la doua randuri de nasturi. In mod ideal, un astfel de palton pentru tinutele de seara e impodobit cu un guler din catifea neagra.

NOTA: Pardesiele de tip „trench coat” nu sunt potrivite pentru smoching sau frac si ar trebui evitate la evenimentele formale.

Pelerina de seara
In voga in 1960, pelerina de seara captusita cu satin negru este o piesa vestimentara plina de distinctie, care poate fi inca zarita la domnii ce iau foarte in serios regulile de eticheta si isi doresc sa mentina vie finetea si pretiozitatea stilului Victorian. Cu alte cuvinte, e mai bine sa fie lasata excentricilor.

Esarfa de seara
Modelul acceptabil pentru tinutele formale este esarfa alba din matase, decorata cu canafuri.

Manusile
Manusile clasice de exterior sunt realizate din piele de caprioara de culoare gri, incheiate cu nasturi, capse sau in stil „slip-on”. La fel de potrivite sunt si manusile elegante din piele neagra. Cat priveste manusile albe de interior, acestea reprezinta un accesoriu perimat, fiind astazi asociate cu livreaua pentru personalul de serviciu si cu uniformele elegante de militar. Singurul context social in care se mai poarta e reprezentat de rarele baluri „White Tie”.

Palaria
Domnii care simt ca o tinuta stilata de seara ar fi incompleta fara o palarie adecvata pot alege palaria de fetru in stil „homburg” (fedora), de culoare neagra sau „midnight blue”.

Related Posts