Ingrijire, Uncategorized

Cum se calca un costum?

cum se calca un costum

Dupa ce a stat la raft o perioada indelungata un costum trebuie calcat inainte sa fie purtat. In continuare iti prezentam cateva trucuri pentru a usura acest proces.

Atunci cand calci un costum trebuie  sa incepi  intotdeauna cu interiorul , intrucat cutele se formeaza mult mai usor pe partea exterioara a unui costum.

Cel mai bine este sa incepi cu reverul,  care trebuie intins cu grija pe masa de calcat. Odata ce aburul si temperatura au fost  setate in functie de material, trebuie sa ai grija doar  de timp si presiune. Hainele subtiri au nevoie de mai putin din ambele – daca aplici fierul prea mult pe un sacou realizat din material subtire acesta se poate deteriora, in special pe partea de jos de langa cusatura.  Nu exista o perioada de timp exacta cat ar trebui sa calci un costum, insa iti poti da seama destul de usor cat este necesar, intrucat este destul de instinctiv.

Dupa ce ai terminat cu reverele, trebuie sa treci la captuseala de pe partea din fata a sacoului, iar apoi la cea de pe spate. Partea centrala de pe spate poate fi destul de dificila datorita pliului care porneste de la guler in jos.. Este foarte important sa scapi de toate cutele din jurul pieptului, intrucat aceasta este partea pe care o vede clientul prima data.

Odata ce interiorul sacoului este gata, acesta trebuie intors pentru a putea incepe exteriorul. Trebuie sa calcati prima data partea inferioara a reverului, iar apoi acesta trebuie sa fie intors si preset pentru a sta lipit de sacou, cu exceptia partii de jos de langa nasturi, deoarece sacourile de tip Anderson & Sheppard au un “roll” (sau curba, rasucire)  delicat pe aceasta portiune.

In rest, partea de pe spate este relativ usor de calcat, insa manecile sunt putin mai dificile. In primul rand, trebuie sa intorci masa de calcat astfel incat capatul mai ingust sa se afla in partea stanga pentru a putea trage umarul pe el. Sacoul trebuie tras ferm in jos cu mana dreapta, pentru a indrepta materialul, iar apoi se calca cu fierul partea de sus a manecii. Procedand astfel, veti oferi manecii un finisaj elegant.

Catifeaua este un material care nu trebuie niciodata calcat in acest mod. Pentru un astfel de material se utilizeaza doar aburul si peria – fierul de calcat trebuie tinut desupra suprafetii sacoului, astfel incat doar aburul sa atinga materialul, iar apoi se periaza doar de sus in jos, pe aceeasi directie cu firele.

Related Posts