Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Reguli pentru imbracamintea unui barbat

tinuta masculina

Orice stil e relativ. Unele persoane nu vor fi de acord cu opinia acestui blog referitoare la un stil bun, si acest blog nu va fi de acord cu opinia lor. Dupa cum va puteti imagina, din aceasta polemica rezulta o situatie in care nu exista o lista de reguli care sa fie cuprinzatoare si absoluta. Urmatoarea lista cuprinde un set de reguli pe care blogul nostru le sustine. Sunt unele reguli inflexibile, cum ar fi aceea ca un barbat trebuie sa-si asorteze piesa de metal de pe pantoful loafer cu catarama de la curea cu metalul de la bretele cu nasturii de la blazer si cu butonii de la camasa. Si apoi mai sunt niste reguli la care exista exceptii, cum ar fi aceea ca sosetele unui barbat trebuie sa se asorteze la culoarea pantalonilor. Regulile deriva dintr-o varietate de surse, incluzand traditia, regulile clasice pentru imbracamintea barbatilor, bunul simt si preferintele personale.

 

  1. Trebuie sa asortezi piesele de metal de pe pantoful loafer, catarama, bretelele, nasturii de la blazer si butonii de la camasa.
  1. Nu este neaparat sa asortezi piesa de metal de la ceas cu alte piese de metal pe care le porti, e dupa preferinta ta.
  1. Iti este permis sa porti pantofi negri cu pantaloni/costum navy.
  1. Trebuie sa porti numai pantofi pe negru, maro sau oxblood (burgundy) la costum. Singura exceptie sunt pantofii white bucks.
  1. Pantofii white bucks sunt verstili.
  1. Trebuie sa asortezi culoarea sosetelor cu cea a pantalonilor. Ca o exceptie, sosetele pot fi asortate cu piesele de imbracaminte de deasupra taliei cum ar fi camasa, cravata, batista de buzunar sau bretelele.
  1. Trebuie sa asortezi culoarea curelei cu cea a pantofilor. Singura exceptie la aceasta regula este cand purtati white bucks.
  1. Nu este obligatoriu sa asortezi curelusa de la ceas cu pantofii si cureaua de la pantaloni.
  1. Trebuie sa porti neaparat curea la pantaloni care au inele speciale pentru aceasta.
  1. Iti este absolut interzis sa atasezi la curea accesorii ca beepers, telefoane si/sau chei.
  1. Daca pantalonii nu au inele pentru curea, acestia ar trebui sa aiba locuri laterale speciale/ nasturi pentru bretele.
  1. Nu purta niciodata o cravata si o batista de buzunar cu acelasi model. Comentatorii sport care fac acest lucru arata ridicol.
  1. Nu purta niciodata o camasa cu mansete frantuzesti (duble) fara sacou.
  1. Trebuie sa te indoiesti mereu de opiniile vanzatorilor din  magazin cu privire la fashion, stil si potrivire. Magazinile pentru care lucreaza ii platesc, nu tu. Scopul lor este sa vanda produsele celor dispusi sa cumpere, nu celor carora li se potrivesc cel mai bine.
  1. Nu ai voie sa porti pantofi slip-on la costum. De fapt, evita-i in totalitate.
  1. Iti este permis sa porti loafers la costum, e cea mai practicata metoda in America.
  1. Pantofii loafers sunt stilati, mai ales cei Horsebit sau Tassel.
  1.  Iti este interzis sa porti pantofi cu caputa plata/patrata. Trebuie sa-i eviti in totalitate. Sunt infectiosi in garderoba unui barbat. Sunt ofensivi din punct de vedere estetic. Singura lor menire e sa le arate barbatilor ce sa nu poarte.
  1. Iti este permis sa porti pantofi din piele lacuita doar pentru evenimente formale sau semi-formale. Pielea lacuita nu e acceptabila la ocazii casual.
  1. Sa nu porti niciodata o cravata lunga pentru un eveniment semi-formal (black-tie), chiar daca e neagra, optati pentru papion.
  1. Poti purta pantof suede maro (piele velur) la un outfit business. Sunt eleganti si barbatesti.
  1. Pantofii suede maro sunt versatili.
  1. Nu purta paltoane Chesterfield, caracterizati tipic printr-un guler de catifea,  cu altceva in afara de un costum. Acestea nu sunt potrivite pentru un outfit business casual.
  1. Nu purta o cravata fara sacou. Daca faci asta, risti sa arati ca un chelner.
  1. Nu purta bretele fara sacou.
  1. Iti este permis sa porti bretele care utilizeaza nasturi, nu cleme.
  1. Nu este permis sa porti maiou daca iti lasi primul nasture de la camasa descheiat. Daca iti lasi totusi descheiat, trebuie sa porti neaparat un maiou cu anchior.
  1. Iti este permis sa porti costume maro pentru evenimente business.
  1. Poti sa porti o camasa cu guler alb si mansete albe numai cu sacou. Aceasta camasa nu trebuie sa faca parte dintr-o tinuta business casual.
  1. La o vesta ultimul nasture se poarta descheiat. Doar atunci cand e vorba de o vesta la doua randuri de nasturi sau cu spate decupat, ultimul nasture ar trebui incheiat.
  1. Trebuie sa calci gulerul unei camese inainte de a o purta.
  1. Trebuie sa porti batista de buzunar la sacou.
  1. Batistele de buzunar sunt neapreciate, prea putin utilizate si cel mai important, sunt ferches.
  1. Nu purta o camasa cu inscriptii de logo-uri la un eveniment business, chiar si la unul business casual. Aceste camasi trebuie rezervate doar ocaziilor casual.
  1. Trebuie sa porti agrafa de camasa inclinata, nu orizontala.
  1. Camesile de culoare neobisnuita cu guler alb ar trebui sa aiba mansete frantuzesti (duble), indiferent daca mansetele sunt albe sau de alta culoare/model decat camasa.
  1. Viata e mai interesanta intr-un tuxedo.
  1. Sa nu inchei niciodata toti nasturii la un sacou cu 3 nasturi. Cateodata cel de sus, intotdeauna cel din mijloc si niciodata cel de jos.
  1. Alege sosetele lungi, peste gamba, in detrimentul celor scurte ori de cate ori este posibil. Asta pentru ca sunt superioare si ca forma si ca functie.
  1. Nu purta un costum negru solid pentru activitati business sau profesionale. Pastreaza-l pentru evenimente formale.
  1. Stilul e o stare de spirit.
  1. E imposibil sa consideri un barbat bine imbracat daca pantofii lui sunt in stare precara sau de o calitate proasta evidenta. O pereche eleganta de pantofi e temelia oricarui outfit.
  1. Nu este permis sa porti ochelari de soare sport la un costum. E ca si cum ai purta sosete cu sandale; toata lumea stie ca e gresit, de ce nu stii si tu?
  1. Nu este permis sa porti un ceas sport cu un costum. E ca si cum ai juca lacrosse cu pantofi formali si nimeni nu vrea sa vada asta.
  1. Nu trebuie sa exista niciun logo sau eticheta atunci cand porti un costum. De exemplu, nu purta un tricou polo cu logo-ul Polo sub un sacou sau o cravata Burberry cu modelul de stofa scotiana in carouri (desi esarfele sunt ok). Accentul trebuie pus pe forma pe care o ia costumul pe corp, si nu pe firma.
  1. E mai bine sa fii overdressed decat underdressed.
  1. Un barbat nu are nevoie de motiv ca sa poarte o cravata sau un sacou. Cu alte cuvinte, un barbat nu are nevoie de motive ca sa se dichiseasca. Desi in societatea din ziua de azi se pare ca are nevoie.
  1. Nu purta niciodata o camasa neagra la costum negru( sau la tuxedo).
  1. Trebuie sa-ti dai jos ochelarii de soare cand vorbesti cu cineva care nu are ochelari de soare. Cu exceptia cazului in care esti la plaja sau piscina.
  1. Trebuie sa-ti dai jos ochelarii de soare cand esti inauntru.

Related Posts