Accesorii barbati, Blog, Uncategorized

Ierarhizarea încălțămintei masculine

De la cea mai simplă pereche de pantofi făcută dintr-o singură bucată de piele fină, până la pantofi cu detalii complexe care au cusături extravagante, perforări şi tăieturi, un bărbat are multe opţiuni când vine vorba de pantofii formali. Varietatea poate fi puţin copleşitoare, în special când vine vorba de a distinge modelele între ele și ce pantofi pot fi purtați cu anumite ținute.

Vom încerca să expunem lucrurile cât mai simplu posibil.

Mai jos există o ierarhie a stilurilor comune de pantofi formali, clasați de la cei mai formali la cei mai puţin formali, ce defineşte aceste stiluri, şi câteva opţiuni de ţinută cu care pantofii ar arăta cel mai bine şi se potrivesc adecvat.

Wholecut sau Cap-Toe Oxford

cole-haan-air-williams-cap-toe-oxford-1

Caracteristici: acest tip de pantof poate fi simplu sau să aibă multe cusături, perforaţii, şi alte elemente de design, sau măcar aproape de această descriere. Şi ce e un Oxford? În primul rând, contrar opiniei generale, nu toţi pantofii formali sunt de tipul Oxford. Pe un Oxford, materialul care susţine şiretul pantofului nu este lăsat liber, ci este cusut de partea inferioară a pantofului.

Un Wholecut este un pantof cu partea de sus tăiată şi formată dintr-o singură bucată de piele.

Între timp, un simplu Cap Oxford este un pantof cu şiret închis, care are o linie sau două de cusături care accentuează partea din faţă a pantofului, dând degetului o imagine plafonată. Pe scurt: aceştia sunt cei mai simpli, cei mai străluciți pantofi formali. Puţin e mult. Mult mai… elegant.

Cu ce pot fi purtaţi: frac/ţinută de seară; costum; costum/sacou casual cu pantaloni de lână; pantaloni slim din bumbac cu o cămaşă şi cravată şi/sau sacou.

Semi-Brogue Oxford

oxford_shoes_carmina_80251_l-3

Caracteristici: folosiţi iniţial de persoanele care mergeau prin câmpuri mlăştinoase, aceştia sunt pantofii cu multe găuri şi decoraţiuni (găurile ajutau noroiul şi apa să se scurgă din pantof). Acum sunt consideraţi printre cei mai eleganţi pantofi. E ciudat cum se schimbă vremurile.

Acest tip de pantofi au un vârf cu perforaţii, margini zimţate, piele stratificată şi de obicei un medalion de perforaţii care impodobeşte vârful. De asemenea, aceşti pantofi vin cu şiret închis, fiind foarte moderni. Totuşi, toată treaba care ţine de design îi face mai puţin sobri şi mai mult sclipitori.

Cu ce pot fi purtaţi: costum; pantaloni de lână cu un sacou (casual); posibil jeans de un negru, în funcţie de culoarea pantofilor (de exemplu, o versiune maronie Allen Edmonds Strand).

Wingtip Oxford

cognac_oxford_carmina_813_fadl

Caracteristici: precum Semi-Brogue Oxford, doar cu clasicul, inconfundabilul „M” de pe vârf, care cade și se termină la aproximativ jumătatea distanței până la călcâi. Șiretul în stilul Oxford îi face mult mai ușor de încălțat decât „rudele” cu șiret deschis.

Cu ce pot fi purtați: costum, deși unii ar fi împotrivă (aruncați totuși o privire la modelul Allen Edmonds McCallister, și încercați să îmi spuneți că acei pantofi nu ar arăta grozav cu un costum); pantaloni de lână; pantaloni slim de bumbac; denim de negru și sacou casual.

Plain sau Cap-Toe Derby

brown-plain-derby-shoes-main

Caracteristici: Acum ne îndepărtăm de modelul Oxford, ajungând la „frații” cu șiret deschis: Derbies. De câte ori vă imaginați pantofii formali, există șanse să vă gândiți la un Derby. Pantofii Derby, spre deosebire de Oxford, au găurile pentru șireturi cusute direct în partea superioară a pantofului, nefiind prinse de nicio linie de cusătură deasupra. Acesta este un șiret deschis, și această întrerupere în siluetă îi face mai puțin formali, și prin urmare, mai puțin eleganți.

Este de notat faptul că mulți producători se referă la modelul Derby ca fiind Oxford. Nu vom critica acest fapt. De ce? Pentru că producerea unui pantof de la zero nu intră în atribuțiile noastre zilnice. Unii stiliști consideră că pantofii Derby nu pot fi purtați cu costum. Mulți bărbați poartă Derby la costum și 99% din populație ori nu-și dă seama, ori nu este interesată de acest aspect. Un Oxford, cu șiretul închis, poate arată mai bine la costum. Dar a purta o pereche de pantofi Derby bine lustruiți, cu tălpi subțiri la un costum nu va duce la pieirea Universului.

Cu ce pot fi purtați: Costume (DA!), în special acelea făcute din stofă, pânză sau bumbac; pantaloni de lână; pantaloni de bumbac; jeans.

Single Monk Straps

colehaan

Caracteristici: în loc ca șiretul să provoace puțină tensiune, acest tip de pantofi este prins de picior cu ajutorul unei curelușe. O modă puțin mai înaintată cu siguranță, dar ceea ce la început părea a fi un trend, acum s-a cimentat în ținuta bărbătească pentru anii care vor urma. Este adevărat că unii experți ar plasa acest model mai jos în această ierarhie, dar modelul Monk Strap poate fi foarte la modă. În acest sens, există o varietate la acest model, cureaua fiind situată mai sus, mai aproape de gleznă.

Cu ce pot fi purtați: costum – pentru unii, în special când în ținută nu există cravată; pantaloni de lână; pantaloni slim din bumbac; pantaloni casual, uneori, depinzând de culoarea sau textura pantofilor (de exemplu, modelul Suede); jeans de un negru spălăcit.

Double Monk Straps

monk-straps-5-e1418636191856

Caracteristici: precum modelul Single Monk, cu o curea în plus, mai aproape de degete. Da, aceștia sunt înaintea modei, versiunea elegantă a adidașilor velcro. Și unii dintre noi îi adorăm în continuare.

Cu ce pot fi purtați: Costum, pentru unii, dar este mai potrivit pentru alții să îi folosească în niște medii mai conservatoare, sumbre; pantaloni de lână; pantaloni slim de bumbac; denim închis.

Semi-Brogue Derby

0
Caracteristici
: precum un model Semi-Brogue Oxford, dar cu deschizătura șiretului tipică unui model Derby. De asemenea, acest tip de pantof este încărcat cu multe perforații și margini zimțate. Nu mai există foarte mulți pantofi de acest gen.

Cu ce pot fi purtați: Pantaloni de lână; pantaloni de bumbac; jeans; nu se potrivesc de minune la un costum, acești pantofi atrăgând foarte tare atenția la picioare.

Longwing Derby

longwing-derby-original-130366

Caracteristici: un pantof cu șiret deschis, cu un vârf care nu se termină la jumătatea pantofului, ci se prelungește până la spate. Sunt foarte versatili, acea alungire dând o impresie sportivă.

Cu ce pot fi purtați: Ținute smart sau casual de toate felurile, în special de acești pantofi sunt modelul Suede; arată, de asemenea, foarte bine cu material de vară, modelul în dungi sau pânză, dacă dețineți haine produse dintr-un astfel de material.

Suede Bucks

jcrew-kenton-suede-bucks-product-1-21464559-4-624796896-normal

Caracteristici: un pantof în stilul Derby, fără alte decorațiuni/cusături/perforații realizat din piele.

Cu ce pot fi purtați: costume de vară și pantaloni de vară; în cazul în care culoarea pantofului este închisă (și nu tradiționalul alb sau aproape alb) atunci încălțămintea poate fi purtată cu pantaloni sau jeans; culoarea gri este foarte versatilă, bărbatul nefiind nevoit să își asorteze cureaua cu pantofii.