Bumbacul

Bumbacul

Bumbacul este o fibră discontinuă, moale și pufoasă, care crește în jurul semințelor plantelor de bumbac din genul Gossypium din familia Malvaceae. Fibra este celuloză aproape pură. În condiții naturale, bolurile de bumbac vor spori dispersa semințele.

Planta este un arbust indigen în regiunile tropicale și subtropicale din întreaga lume, inclusiv în America, Africa, Egipt și India. Cea mai mare diversitate de specii de bumbac sălbatic se găsește în Mexic, urmată de Australia și Africa. Bumbacul a fost în mod independent domesticit în lumile vechi și noi.

Fibra este, cel mai adesea, țesută  fir cu fir și este utilizată pentru a face un material moale și respirabil. Utilizarea bumbacului pentru țesături este cunoscută până în prezent din perioadele preistorice; fragmente de țesătură din bumbac datează din mileniul al cincilea î.Hr. au fost găsite în civilizația Indus Valley. Deși a fost cultivat încă din antichitate, este cea mai folosită pânză din fibre naturale pentru îmbrăcăminte.

Cultivarea cu succes a bumbacului necesită o perioadă lungă de îngheț, mult soare și o ploaie moderată. Solurile trebuie să fie destul de grele, deși nivelul nutrienților nu trebuie să fie excepțional. În general, aceste condiții sunt îndeplinite în cadrul tropicelor și subtropicelor uscate sezonier în emisferele de nord și sud, însă o mare parte a bumbacului cultivat astăzi este cultivat în zone cu mai puține precipitații care obțin apă din irigare. Producția culturii pentru un anumit an începe, de obicei, imediat după recoltarea toamnei precedente.