Cele mai importante 5 piese pentru tinuta unui mire

 

In mod traditional, atat mirii cat si invitatii sunt cu ochii pe rochia miresei. In schimb pregatirile de dinainte sunt la fel de stresante, iar mirii se preocupa foarte mult de tinuta pe care o vor purta in ziua evenimentului. Sunt multi factori pe care ii analizeaza: evidentierea fata de multimea de invitati, dorinta de a putea purta costumul si cu alte ocazii, etc.

In trecut, alegerea unui costum de mire era determinata de perioada din zi in care avea loc ceremonia. In cazul in care ceremonia se desfasura dimineata sau pana in ora pranzului, cea mai potrivita alegere era un costum de zi, in timp ce pentru o ceremonie de seara, fracul era cel mai potrivit. In ambele situatii, coada sacoului era destinata pentru a mima trena miresei.

Astazi, putini miri aleg sa poarte tinute formale de zi ca si costum de mire pentru nunta lor si opteaza in schimb pentru un smoching clasic si pentru o ceremonie care se desfasoara ziua, desi in mod traditional tinuta aceasta este rezervata pentru evenimentele care au loc seara.

Costumul potrivit mirelui pentru o nunta perfecta este format dintr-un sacou (smoking jacket), de culoare neagra (in mod traditional) sau bleumarin (midnight blue), pantaloni care au acelasi material si culoare ca si sacoul, vesta de ceremonie sau braul, papion si pantofi de mire de culoare neagra, din piele lacuita sau lustruita.

1. Sacoul

Noile versiuni de sacouri pentru smoking sunt mai putin formale, dar foarte populare pe langa variantele clasice de sacou de ceremonie  de culoare neagra sau bleumarin. Acestea sunt croite dintr-o varietate de materiale naturale, iar printre cele mai cunoscute sunt: matasea si catifeaua, lana sau casmirul. In acelasi timp se opteaza si pentru o paleta larga de texturi, imprimeuri si culori: de la albastru navy, burgundy sau verde inchis, la rosu, violet, gri, bronz, galben mustar, maro sau albastru royal.

Pentru mirii care sunt mai scunzi si mai masivi se recomanda un sacou un singur nasture pentru a crea un V mai adanc, lungind vizual trunchiul si dand senzatia de inaltime.

La polul opus, mirii care sunt inalti si slabi ar trebui sa opteze pentru un sacou barbatesc la doua randuri de nasturi care echilibreaza proportiile unei astfel de anatomii, dar ar trebui sa fie pregatiti sa-l tina cu nasturii incheiati pe tot parcursul serii.

In acelasi timp,  sacoul de nunta croit dupa rigorile acestui cod vestimentar nu va avea buzunare cu clape, iar reverele vor fi: fie ascutite, pentru a atrage atentia catre umerii sacoului creand astfel impresia de suplete si inaltime, sau pot fi în varianta sal, din satin.

2. Pantalonii

Pantalonii sunt cei care vor completa tinuta de mire. Realizati din lana de culoare neagra, croiti pe masura, in functie de liniile corpului tau, iti vor pune in evidenta trasaturile foarte mult.

In acelasi timp, un detaliu important pentru pantalonii eleganti este reprezentat de banda subtire care acopera cusaturile exterioare si este realizata din acelasi material ca si reverele sacoului.

Trebuie luat in calcul si accesoriile care sunt folosite pentru acoperirea betelei, cum ar fi braul si vesta. Braul este cel ce va insoti sacoul cu revere sal, iar vesta este accesoriul potrivit sacoului cu revere ascutite. In ambele cazuri, piesele servesc ca rol estetic esential si creeaza impresia unei siluete alungite printr-o linie lunga si zvelta a picioarelor.

3. Camasa

In cazul camasii, desi va fi permanent acoperita de sacou, aceasta trebuie sa fie impecabila, curata, calcata foarte bine, croita pe masura pentru punerea in avantaj a liniilor coprului, precum si cu guler pentru papion. Camasa trebuie sa aiba mansete duble care sa se inchida cu butoni.

4. Papionul

Ca si accesoriu, papionul este cel mai important pas pentru un costum de ceremonie. Papionul trebuie sa fie dintr-un material natural, matase sau catifea, iar ca si regula generala textura materialului sa repete textura reverului sacoului de mire. Desi este preferat deseori modelul cu sistem de prindere manual, orice gentleman ar trebui sa invete felul in care se leaga un papion, chiar daca rezultatul nu va fi intotdeauna perfect.

5. Pantofii

Pantofii de mire au o mare importanta pentru inchiderea pieselor in garderoba mirelui. Sunt indicati pantofii Oxford, din piele lacuita sau lustruita, de preferinta realizati manual, respectand forma piciorului pentru asigurarea confortului necesar de-a lungul intregului eveniment.

Viziteaza showroom-ul Claudiu Ungureanu, pentru mai multe sfaturi de stil de la consilierii nostri vestimentari pentru o tinuta exceptionala din cea mai frumoasa zi din viata ta.