Ghidul unui gentleman, Uncategorized

Diferenta dintre „Black Tie” si „White Tie”

Ambele coduri vestimentare ridica eleganta la rang de arta, fiind un simbol al distinctiei si bunului-gust. Principala deosebire dintre ele, din care deriva apoi si diferentele de detalii in constructia tinutelor, este functia sociala.

Stilul „White Tie” descrie rafinamentul suprem, fiind situat pe o treapta superioara a somptuozitatii. Cu alte cuvinte, este expresia celui mai formal dress code, fiind destinat dineurilor si balurilor oficiale sau nuntilor de lux. In termeni mai simpli, tinutele „White Tie” sunt tinute de gala, pe cand ansamblurile „Black Tie” sunt tinute de seara. Stilul „White Tie” e considerat potrivit doar pentru evenimentele care au loc dupa-amiaza, dupa ora 18.00, desi unii specialisti in eticheta sustin ca e permis la orice ora dupa caderea intunericului.

Tinutele „White Tie” pentru domni cuprind:
– frac negru sau de culoarea „midnight blue”, cu revere, nasturi si marginea buzunarelor imbracate in matase;
– pantaloni din acelasi material si in aceeasi culoare ca fracul, decorati in laterale cu o banda lata sau doua mai inguste de satin (alternativ, acestea pot fi inlocuite cu unul sau doua snururi impletite, tot din satin) si croiti pentru a fi purtati cu bretele;
– camasa din bumbac alb de cea mai buna calitate, cu plastron alb;
– guler alb pentru papion (de tip „wing”), de preferat detasabil;
– papion alb;
– brau alb sau o vesta alba taiata in fata in forma de „V” si care sa se asorteze cu papionul si camasa;
– sosete lungi din matase neagra;
– pantofi negri de gala.

Normele vestimentare „White Tie” pentru doamne sunt ceva mai liber conturate. Eticheta cere o rochie lunga, de seara sau de bal, insotita de un sal si manusi lungi (obligatoriu albe si pana la cot). Asta deoarece, in functie de eveniment, etalarea umerilor goi si a bratelor dezgolite se poate sa nu fie permisa.

Asa cum am mentionat deja, stilul „Black Tie” este mai putin formal in comparatie cu cel „White Tie”, fiind rezervat petrecerilor elegante si evenimentelor publice de seara. Regulile care stau la baza alcatuirii acestui cod vestimentar sunt ceva mai putin stricte decat in cazul tinutelor „White Tie”. De altfel, de-a lungul istoriei, a si fost considerat in anumite perioade un dress code semi-formal.

Un ansamblu „Black Tie” pentru domni este compus din:
– sacou negru cu guler-sal sau cu revere acutite, imbracate in matase striata;
– pantaloni decorati in laterale cu o singura banda din satin sau cu un snur impletit, pentru a ascunde cusaturile;
– brau negru sau o vesta cu decolteu adanc;
– camasa alba, cu guler clasic („turn down”) sau guler „wing” detasabil, incheiata cu butoni in stil frantuzesc;
– papion negru din matase striata, la fel ca cea care imbraca reverele sacoului;
– sosete lungi din matase neagra;
– pantofi negri din piele, de tip „Oxford”, bine lustruiti.

Codul vestimentar „Black Tie” pentru doamne permite un grad mult mai mare de variatie. In acest context sunt acceptate atat rochiile lungi de seara, cat si cele pentru cocktail, pana la lungimea genunchiului. In ce priveste accesoriile, acestea includ cel mai adesea posete de tip plic si saluri elegante. De asemenea, sunt potrivite coafurile inalte si machiajul de seara.

Related Posts