5 lucruri de stiut despre sacou

Ce va vine in minte cand va ganditi la sacou?

Ei bine, unii ar spune ca sacoul trebuie sa se potriveasca la pantaloni pentru ca tinuta sa fie formala.  Dar nu va grabiti; in timp ce aceasta este o definitie corecta a sacoului, sunt mult mai multe detalii de luat in considerare.

Ne dorim ca dumneavoastra sa fiti un expert ale detaliilor sacoului dupa citirea acestui articol.

Mai jos vă prezentăm 5 lucruri pe care trebuie să le știți despre sacou.

1. Sacou la un singur rand sau la doua randuri de nasturi

Candva, sacoul cu doua randuri de nasturi a fost un element de baza pentru barbati. Dupa perioada postbelica, sacoul cu doua randuri de nasturi nu a mai fost atat de apreciat. Acest lucru a fost posibil pentru ca producatorii au fost obligati sa utilizeze mai putina tesatura din cauza rationalizarii din timpul si dupa razboi.

In locul lui a venit sacoul cu un singur rand de nasturi, care acum reprezinta cea mai recunoscuta piesa din tinuta barbatilor.

Aceasta schimbare de popularitate a celor doua sacouri tine pana in ziua de azi.

Dar aceasta nu trebuie sa va opreasca din planurile dumneavoastra de a achizitiona un sacou la doua randuri de nasturi, daca reusiti sa gasiti unul care sa va placa. Acest tip de sacou semnifica atat calitatea, cat si formalitatea.

2. Sacoul la un singur rand de nasturi – doi nasturi vs trei nasturi

Inainte de a aborda subiectul cu privire la regula celor doi sau trei nasturi, cel mai important e sa discutam despre care din cele doua sa le evitati.

La un moment dat veti gasi un sacou cu patru sau cinci nasturi. Daca nu sunteti un jucator de baschet sau nu aveti aproape doi metri si ceva inaltime, trebuie sa evitati acest tip de sacou. Este potrivit pentru barbatii inalti care au nevoie de acest echilibru.

Acum, despre sacoul cu doi sau trei nasturi:

  1. Sacoul cu doi nasturi. Ca regula, trebuie ca intotdeauna nasturele de sus sa fie inchis, iar cel de jos, nu. Acest tip de sacou arata cel mai bine in culori inchise, solide si este considerat mai putin formal decat versiunea cu trei nasturi.
  2. Sacoul cu trei nasturi. Nasturele din mijloc trebuie sa fie intotdeauna inchis, iar nasturele de sus este la latitudinea fiecaruia daca va fi inchis sau nu. Este cunoscut faptul ca cu cat este mai inchis sacoul la nasturi cu atat mai formal este acesta, asadar sa nu uitatati sa actionati in consecinta.

3. Sacou cu umerii de tipul ”moi” sau ”accentuati”

Stilul de umar al unui costum este in mare parte inspirat din tara de origine, avand doua tabere, italienii si britanicii fiind jucatorii cheie.

Sacou cu umerii ”moi” – sacou italian cu umerii mai moi, se regasesc la costume de tipul slim fit si sunt mai casual.

Sacou cu umerii ”accentuati” – de origine britanica, structura acestui tip de sacou este definit cel mai bine in tinutele formale. In cazul in care sunteti un avocat sau bancher trebuie sa aveti cateva dintre acestea in garderoba dumneavoatra.

Ambele tipuri au loc in tinuta barbatilor, atata timp cat acestea se potrivesc bine tinutei dumneavoastra. Potrivirea umarului este critica si este cea mai grea parte pentru un croitor atunci cand vine vorba de modificari.

4. Nasturii de la maneca sacoului

Stiati ca nasturele de la maneca sacoului este o modalitate foarte buna de a spune care este calitatea costumului?

Tot ce trebuie sa faceti pentru a confirma acest lucru este sa incercati sa descheiati nasturii de pe maneca. Daca se deschid, inseamna ca acel costum este de o calitate inalta.

In ceea ce priveste numarul de nasturi de pe maneca, patru este considerat standard, dar se accepta si cu trei, de asemenea.

Incercati sa evitati sacourile care au cinci sau mai multi nasturi si mai putin de doi. Acest lucru este nepotrivit si de prost gust.

5. Captuseala sacoului

Captuseala sacoului poate fi definita ca materialul din interiorul sacoului care poate contine aceeasi tesatura ca si exteriorul sau. Captuseala joaca un rol critic in adaugarea structurii si greutatii sacoului. In general, exista doua tipuri de captuseala a sacoului:

Naturala – tesatura cea mai comuna fiind matasea. Sacourile cu captuseala de matase sunt foarte scumpe si mult mai greu de realizat. In schimb sunt foarte confortabile pentru purtat.

Sintetica – tesatura cea mai des intalnita la sacouri.