Tesaturi, Uncategorized

Ce trebuie sa stim despre casmir

material din casmir

Casmirul este un material deosebit, a carui calitate este greu de falsificat, in lume fiind putine tari care produc o astfel de tesatura, cea mai mare producatoare fiind Mongolia. Mai mult, casmirul este un frumos material, cu o rezistenta crescuta fata de a altora si, in plus, se adapteaza perfect oricaror forme si conceptii vestimentare. Un alt motiv ar fi finetea si moliciunea firului de lana obtinut din par de capra. Casmirul se numara printre rarele tesaturi de iarna care pot fi purtate direct pe piele, fara riscul producerii de iritatii sau eczeme. Ca sa nu mai vorbim de starea de confort oferita de elementele vestimentare create din acest material. Nici intretinerea casmirului nu este una pretentioasa.

In continuare ca vom enumera cateva aspecte importante pe care ar trebui sa le cunoasteti despre casmir:

A aparut in garderobele europene prin Marea Britanie, odata cu pashmina, care era o tesatura importata de Compania Indiilor, atat de flexibila incat putea fi trecuta prin cel mai ingust inel de logodna.

Pasiunea pentru casmir atinge Franta in momentul in care, revenind din Egipt, soldatii lui Napoleon le aduc sotiilor aceste etole orientale, iar cerererea creste atat de mult incat producatorii din Scotia sunt obligati sa scoata pe piata imitatii elegante.

Casmirul provine din stratul care creste sub primul strat superficial de par al caprei de munte Hyrcus. Acest par este numit si duvet, are o lungime care variaza intre doi si sase centimetri si are o extraordinara capacitate de a izola termic atat de cald cat si de frig.

In regiunea Kashmir din India, inca din secolul al XVI-lea, se dezvolta tesatorii cu peste 60.000 de muncitori.

Caprele sunt crescute in turme mici, in regiunea Kashmir din India, iar apoi sunt duse in China, care detine 60% din productia de casmir, si in mod special in Mongolia, Afganistan, Iran, Turcia si, ulterior, in Australia si Noua Zeelanda.

Caprele se adapteaza si unor zone ca Marea Britanie sau Italia, dar acolo nu dezvolta acest tip de par, care are firul de sase ori mai subtire decat cel uman.

Este nevoie de rabdare, deoarece aceasta materie prima se obtine doar intre cel de-al patrulea si cel de-al saselea an de viata al animalului.

Stratul de dedesubt al firelor este desprins din radacina cu ajutorul unui pieptene special, cu carlig, iar procedeul poate fi aplicat doar de doua ori la circa o luna distanta.

O capra produce circa doua sute de grame de lana pe an, iar culorile naturale obtinute sunt alb, negru, gri sau maro, hainele obtinand alte culori prin vopsire.

 

 

Related Posts